מחירי הבשר צפויים לעלות בעשרות אחוזים

מחירי הבשר צפויים לעלות בעשרות אחוזים


אחת הסיבות לכך: מעבר מגדלי התירס לייצור דלק ידידותי לסביבה. מה הקשר בין השניים? התשובות בפנים

לפני כשבועיים הופסק באופן כמעט מוחלט היצוא מארגנטינה, ספקית הבשר הקפוא הגדולה בעולם, במטרה לסייע למצב ולמחירי הבשר בארגנטינה. נוסף על הפסקת היצוא קיים מחסור עולמי יחסי בבשר. את התוצאה נרגיש בקרוב מאוד: מחירי הבשר יעלו באופן משמעותי בכ-20%.

כזכור, לפני כמה שנים חלה עלייה משמעותית במחירי הבשר, ונראה כי כעת מדובר בהתפתחות של אותו מהלך. ההתחלה היתה ב-2006, עם עליית מחירי הנפט. נשיא ארה"ב לשעבר ג'ורג' בוש הכריז על הפחתת תלות המשק בנפט כיעד לאומי. החלופה לנפט היתה הדלק הצמחי הזול והירוק אתנול, המופק מהצומח, בעיקר מתירס. כך השקיעו מגדלי התירס יותר בגידולים לייצור האתנול, חוואים עברו לגידולי תירס וסויה בעקבות צמצום שטחי המרעה בדרום אמריקה, ומחסור בתירס לגידול הבקר נוצר. כפועל יוצא של שרשרת זו התייקר גם הבשר, ועכשיו אנו עדים לפעולת שרשרת נוספת בתהליך. בהמשך ייתכן שהמהלך יגרור שינויים נוספים במשק, כאפקט דומינו, וכך גם מחירים של מוצרים אחרים, שלכאורה אינם קשורים ישירות לאותו שוק, יעלו באופן ניכר.

בין 2001–2005 הוכפל ייצור דלק האתנול בארה"ב, וגם באזורים אחרים בעולם הפך התירס לגידול אטרקטיווי. מעבר להתמודדות עם עליית מחירי הנפט מקווים בארה"ב שהדלק הביולוגי יגרום לצמצום פליטת הפחמן הדו-חמצני (אם כי לא באופן ניכר), הגורם כידוע להתחממות הגלובלית – נושא כאוב אחר. השימוש בדלק הירוק יכול להקטין את פליטת גזי החממה בכ-13%. יתרון נוסף של האתנול הוא שמדובר במשאב אנרגיה מתחדשת. כלומר, אפשר להפיק אותו מצמחים שונים (בדרך כלל מתירס), לעומת עתודות הדלק המאובן (נפט ופחם) ההולכות ואוזלות, וכפועל יוצא מתייקרות כאמור באופן משמעותי.

שתף שתף באמצעות מייל שתף באמצעות פייסבוק

תגובות של פייסבוק

3

תגובות ל“מחירי הבשר צפויים לעלות בעשרות אחוזים”

  1. עודד הגיב:

    טוב מאוד שמחירי הבשר יעלו.
    הבשר גורם לנזקים סביבתיים עצומים. למעשה, זהו הגורם הבודד בעל התרומה המשמעותית ביותר לפליטות גזי חממה ולזיהומים נוספים.
    ובנוסף לכך, זה לא בריא.
    וגם לא מוסרי (בדרך שבה זה נעשה בתעשיית הבשר, לפחות).

    לכן – בלי קשר למחירים – צמצמו את צריכת הבשר ומוצרי החלב, או המנעו מהם כליל.

  2. ליאת הגיב:

    עודד, אני מסכימה. יש בתעשיית הבשר מימד לא מוסרי – ואני לא מדברת על אכילת בשר כשלעצמה. החזירות, ההמוניות, הדרך שזה נעשה, ההשפעה של זה על הסביבה (כריתת יערות לשטחי מרעה, נטישתם כשהמרעה "לא עובד" יותר, והשארת שטחים קרחים שיער כבר לא יצמח בהם), והזילות של המוצר – הקלות שבה אפשר להשיג אותו ולשלם עליו – הופכים את הכל למעוות.

  3. גורי הגיב:

    בשר בריא מאוד. במיוחד לילדים שצריכים לגדול. כמובן, כמו בכל דבר, חשוב לא להגזים ושהתזונה תהיה מגוונת מאוזנת ובעיקר מעוטת קלוריות.
    אגב, גורם מכריע להתפתחות האדם מן הפרימטיים היה המעבר מצמחונות לאכילת בשר. נמצא קשר ברור בין אכילת הבשר לגידול נפח המוח (דורש יותר אנרגיה וחלבונים).
    בקשר למוסר אני מסכים. קשה לי לראות מה אפשר לעשות. צריך להמשיך בחקיקה כמו איסור פיטום אווזים. גם צריך לא להגזים: גידול חיות לשם שחיטתן אינו דומה לציד חיות חופשיות ובוודאי שלא לפגיעה כלשהי בבני אדם. אגב, גם מין אינו דבר מוסרי ובכל זאת אני לא מתנזר.
    בקשר לסביבה: ראיתי מחקר עם טענה כזו אבל הוא נכתב ע"י צימחונולוגים (שייכים לדת הצמחונות) ובעיתון צימחונולוגי. מעניין אם בדקו את ההשפעה החיובית דווקא: האם נכון שחלק מהצמחיה המשמשת להאכלת בהמות ועופות הוא שאריות של גידוליםפ המיועדים לאדם? (האדם אינו מעכל סיבית ואם משתמשים בכך הרי שמגדילים את הניצולת האנרגטית של שטחי ותהליך הגידול החקלאי?)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *